Programnoter til næste koncert

For sæsonens tidligere koncerter se under fanen "Sæsonens tidliger koncerter"

Mandag den 2. december kl 19:30 i Hørsholm Kirke


Medvirkende ved koncerten:

 

Fløjte: Otilia Zielke Johansen

 

Violin: Jon Gjesme, (Koncertmester i Copenhagen Phil og i det norske Kringkastnings-orkester, desuden primarius i Poseidon Kvartetten).

Selma Teilmann, Ellen Brunsbjerg og Helga Dilja.

 

Bratsch: Iben Teilmann (Solobratschist i Det Kgl. Kapel og aktiv som kammermusiker i både ind- og udland) og Julia Pamina Smit.

 

Cello: Henrik Brendstrup, (Professor i cello på Det Jyske Musikkonservatorium og medlem af Chamberorchestra of Europe) og Alexander Shirinyan Rohde.

 

Program:

 

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

 

Fløjtekvartet i C-dur K 285b

 

Mozarts komponerede sin fløjtekvartet i C-dur i løbet af en rejse til Wien i 1781. Han var for første gang på egen hånd, fri fra Ærkebiskoppen af Salzburg, og ligeledes for første gang på rejse uden sin far.

Han var begyndt at tjene gode penge som klaverlærer og operakomponist, og kvartetten er sandsynligvis skrevet til en af byens mange amatørmusikere. Mozart var efter sigende ikke spor begejstret for fløjten som instrument, men eftersom han alligevel skrev mange værker med betydningsfulde fløjtestemmer, må han have været inspireret på den ene eller anden måde. Hans betagelse af operasangerinden Aloysia Weber kan have været en kilde til inspiration, men der var også et par fløjtenister i Mozarts liv, som helt sikkert har givet ham lyst til at skrive for instrumentet.

2.satsen, som er en variationssats, er næsten identisk med en sats i hans store serenade i B-dur for 12 blæsere og kontrabas.

  

Zoltán Kodály (1882-1967)

 

Duo for violin og cello opus 7

Allegro serioso, non troppo

 

Kodály skrev sin duo i begyndelsen af første verdenskrig (1914), men værket blev først uropført ti år senere i Salzburg. Her hundrede år senere står duoen som én af hjørnestenene i det noget sparsomme repertoire for violin og cello-duo, Ravels sonate for samme besætning er en anden. Stykket er fyldt med rapsodiske folkemusikfagter og -citater. Kodály var jo trods alt Bartoks ligesindede, når det gjaldt om at fusionere den midteuropæiske folkemusik med den traditionelle klassiske kunstmusik, og værket er et festfyrværkeri af passioneret dialog mellem de to instrumenter!

  

Dmitrij Sjostakovitj (1906-1975)

 

To stykker for strygeoktet opus 11

Sjostakovitj begyndte arbejdet med sin strygeoktet, samtidig med at han var i gang med sin første symfoni i december 1924. Han var dog nødt til at sætte oktetten på pause for at færdiggøre symfonien og vendte først tilbage til den i juli 1925. På dette tidspunkt havde han ændret sin oprindelige plan, som havde været at skrive en suite med fem satser for to strygekvartetter.

Han kunne ikke genfinde sin motivation til at skrive så stort et værk og var samtidig optaget af ideer for, hvad der skulle blive hans 2. symfoni og hans 1. klaversonate.

Han droppede det, der skulle have været en fuga og skrev i stedet en rytmisk, dissonerende og livlig scherzo som 2.sats til den prelude, han allerede havde lavet. Han var selv meget tilfreds med denne scherzo og lod oktetten blive ved disse to satser, som efterfølgende bare kaldes ”To stykker for strygeoktet.”

  

Felix Mendelssohn (1809-1847)

 

Oktet i Es-dur opus 20

 

Mendelssohn skrev sin strygeoktet i 1825 som kun 16-årig. Han havde dog allerede skrevet et par symfonier, så helt uerfaren var han ikke, og oktetten blev et banebrydende mesterværk. At komponere for otte strygere på den måde havde ingen gjort før, og med sin ungdommelige energi, brillians og virtuositet kom den til at stå som et fyrtårn i eftertiden, og dens popularitet er ikke mindre i dag. Den er dedikeret til Mendelssohns violinlærer Eduard Rietz, som fik den til sin fødselsdag i oktober 1925 og 1.violinstemmen er også i særklasse virtuos. Mendelssohn rettede den lidt til i årene der fulgte, inden den blev udgivet i 1830. Den blev strammet op og forkortet hist og pist. Oktetten kom til at fremstå mere moden og helstøbt, og passe til en nu 21-årig og meget mere erfaren komponist, uden overhovedet at miste sin ungdommelige begejstring og friskhed.

 

Iben B. Teilmann