Programnoter

Der går en temmelig direkte linje mellem aftenens, om ikke værker, så i hvert fald komponister. Da Robert Schumann (1810-1856), i 1842 bestemte sig for at kaste sig ud i genren kammermusik, gik han nærmest manisk i gang med et dybt pløjende studie af de tidligere mestre, der den gang stort set bestod af Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert og Mendelssohn. Det resulterede i en række mesterværker, deriblandt den ikoniske klaverkvintet, klaverkvartetten, samt de tre strygekvartetter. I strygekvartetterne kan man som udøver godt mærke at Schumann ikke selv spillede et strygeinstrument, og fraværet af et klaver afslører da også af og til en mindre effektiv instrumentation. Det kan et kyndigt ensemble afhjælpe i en sådan grad, at publikum forbliver uvidende om de eventuelle mangler.

 

Johannes Brahms (1833-1897), der var meget inspireret af Schumanns romantiske temperament, men samtidig meget tiltrukket af Beethovens stramme form og Bachs strenge logik, følte sig i højere grad nødtvunget til at finpudse de fire strygestemmer i sine kvartetter. Hans disciplin og selvkritik er velkendt, hvilket medførte at han kasserede over 20 forsøg på strygekvartetter, inden den første slap igennem nettet. Alligevel truer musikken i den anden strygekvartet i a-mol med at sprænge rammerne for hvad en kvartet kan udtrykke, så også her må fire par nænsomme hænder hjælpe komponisten en sjælden gang i mellem.

 

Da tilbagestår Joseph Haydn (1732-1809), som i egenskab af ”strygekvartettens far” jo på mange måder stod model for begge disse komponister. I hans kvartetter passer det musikalske indhold som hånd i handske med ensemblets tekniske formåen, hvilket jo må give en score på 1:0:0 til Haydn i så henseende. Men teknisk perfektion er som bekendt ikke det eneste kriterium for hvad god musik er, så mon ikke Schumanns rødglødende romantik og Brahms fuldblods intellekt kan kompensere i den grad, at det hele bliver en win-win-win-situation for os der lytter?

 

Kvartetten vil selv fortælle mere om de enkelte værker fra scenen.

 

Øystein Sonstad