Nyhedsbrev nr. 6, den 27. november 2024
Til medlemmerne.
Musikalsk generationsmøde i Hørsholm Kirke
Hørsholm musikforening sætter spot på den næste generation af talentfulde musikere ved koncerten i kirken d 2.december, hvor udvalgte unge modtagere fra Jacob Gade Legatets 3-årige talentprogram vil spille Mendelsohns sprudlende oktet sammen med etablerede musikere.
Henrik Brendstrup og Iben Teilmann fra musikforeningens bestyrelse og koncertmester i Copenhagen Phil Jon Gjesme spiller side by side med de unge, og inden Mendelssohns oktet, som han skrev som bare 16-årig, skal vi høre Sjostakovitj strygeoktet, Mozarts fløjtekvartet i C-dur samt en sats af Kodálys virtuose duo for violin og cello.
Vi ser frem til at kunne præsentere fire mesterværker af unge komponister med unge musikere i fokus i Hørsholm Kirke mandag den 2. december kl. 19.30
Gæstebilletter kan købes i forsalg via MobilePay nr. 421474. (Dato i beskedfeltet), eller ved indgangen fra kl. 19.
Kontant betaling er også mulig.
Fribilletter kan også bruges ved denne koncert.
På gensyn.
Medvirkende ved koncerten:
Fløjte: Otilia Zielke Johansen
Violin: Jon Gjesme, (Koncertmester i Copenhagen Phil og i det norske Kringkastnings-orkester, desuden primarius i Poseidon Kvartetten).
Selma Teilmann, Ellen Brunsbjerg og Helga Dilja.
Bratsch: Iben Teilmann (Solobratschist i Det Kgl. Kapel og aktiv som kammermusiker i både ind- og udland) og Julia Pamina Smit.
Cello: Henrik Brendstrup, (Professor i cello på Det Jyske Musikkonservatorium og medlem af Chamberorchestra of Europe) og Alexander Shirinyan Rohde.
Program:
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)
Fløjtekvartet i C-dur K 285b
Allegro
Thema con variazioni
Mozarts komponerede sin fløjtekvartet i C-dur i løbet af en rejse til Wien i 1781. Han var for første gang på egen hånd, fri fra Ærkebiskoppen af Salzburg, og ligeledes for første gang på rejse uden sin far.
Han var begyndt at tjene gode penge som klaverlærer og operakomponist, og kvartetten er sandsynligvis skrevet til en af byens mange amatørmusikere. Mozart var efter sigende ikke spor begejstret for fløjten som instrument, men eftersom han alligevel skrev mange værker med betydningsfulde fløjtestemmer, må han have været inspireret på den ene eller anden måde. Hans betagelse af operasangerinden Aloysia Weber kan have været en kilde til inspiration, men der var også et par fløjtenister i Mozarts liv, som helt sikkert har givet ham lyst til at skrive for instrumentet.
2.satsen, som er en variationssats, er næsten identisk med en sats i hans store serenade i B-dur for 12 blæsere og kontrabas.
Zoltán Kodály (1882-1967)
Duo for violin og cello opus 7
Allegro serioso, non troppo
Kodály skrev sin duo i begyndelsen af første verdenskrig (1914), men værket blev først uropført ti år senere i Salzburg. Her hundrede år senere står duoen som én af hjørnestenene i det noget sparsomme repertoire for violin og cello-duo, Ravels sonate for samme besætning er en anden. Stykket er fyldt med rapsodiske folkemusikfagter og -citater. Kodály var jo trods alt Bartoks ligesindede, når det gjaldt om at fusionere den midteuropæiske folkemusik med den traditionelle klassiske kunstmusik, og værket er et festfyrværkeri af passioneret dialog mellem de to instrumenter!
Dmitrij Sjostakovitj (1906-1975)
To stykker for strygeoktet opus 11
Prelude
Scherzo
Sjostakovitj begyndte arbejdet med sin strygeoktet, samtidig med at han var i gang med sin første symfoni i december 1924. Han var dog nødt til at sætte oktetten på pause for at færdiggøre symfonien og vendte først tilbage til den i juli 1925. På dette tidspunkt havde han ændret sin oprindelige plan, som havde været at skrive en suite med fem satser for to strygekvartetter.
Han kunne ikke genfinde sin motivation til at skrive så stort et værk og var samtidig optaget af ideer for, hvad der skulle blive hans 2. symfoni og hans 1. klaversonate.
Han droppede det, der skulle have været en fuga og skrev i stedet en rytmisk, dissonerende og livlig scherzo som 2.sats til den prelude, han allerede havde lavet. Han var selv meget tilfreds med denne scherzo og lod oktetten blive ved disse to satser, som efterfølgende bare kaldes ”To stykker for strygeoktet.”
Felix Mendelssohn (1809-1847)
Oktet i Es-dur opus 20
Allegro moderato ma con fuoco
Andante
Scherzo: Allegro leggerissimo
Presto
Mendelssohn skrev sin strygeoktet i 1825 som kun 16-årig. Han havde dog allerede skrevet et par symfonier, så helt uerfaren var han ikke, og oktetten blev et banebrydende mesterværk. At komponere for otte strygere på den måde havde ingen gjort før, og med sin ungdommelige energi, brillians og virtuositet kom den til at stå som et fyrtårn i eftertiden, og dens popularitet er ikke mindre i dag. Den er dedikeret til Mendelssohns violinlærer Eduard Rietz, som fik den til sin fødselsdag i oktober 1925 og 1.violinstemmen er også i særklasse virtuos. Mendelssohn rettede den lidt til i årene der fulgte, inden den blev udgivet i 1830. Den blev strammet op og forkortet hist og pist. Oktetten kom til at fremstå mere moden og helstøbt, og passe til en nu 21-årig og meget mere erfaren komponist, uden overhovedet at miste sin ungdommelige begejstring og friskhed.
Iben B. Teilmann
Nyhedsbrev nr. 5, den 19. november 2024
Til medlemmerne.
Stjernebesat kvartet i Trommen
Det er en stjernebesat kvartet, der til foreningens næste koncert har fundet sammen om at spille Olivier Messiaens mesterværk ”Kvartet til tidens Ende”. Hver for sig har Marianna Shirinyan - klaver, Mathias Kjøller - klarinet, violinisten Alexander Sitkovetsky og cellisten Andreas Brantelid store internationale karrierer på deres respektive instrumenter, og samlet kan det ikke blive andet end en overvældende kammermusikalsk oplevelse.
Udover Messiaens kvartet får vi et par andre franske hovedværker, nemlig Ravels skønne Klavertrio og Debussys virtuose Rapsodi for klarinet og klaver.
Hørsholm Musikforening ser frem til at kunne præsentere denne forrygende franske aften for vort publikum ved koncerten i Kulturhus Trommen mandag den 25.november kl. 1930.
Fribilletter kan naturligvis bruges ved denne koncert.
Derudover kan der købes gæstebilletter i forsalg via MobilePay nr. 421474. (Dato i beskedfeltet), eller ved indgangen fra kl. 19.
Kontant betaling er også mulig.
På gensyn.
Vi skal samtidig meddele at vi, i lighed med aftalen med Birkerød musikforening, har lavet aftale med Espergærde Musikforening om at overvære hinandens koncerter til halv pris.
Program:
Claude Debussy (1862-1918)
Première Rhapsodie for klarinet og klaver
Maurice Ravel (1875-1937)
Klavertrio i a-mol (1914)
Modere.
Pantoum- assez vif
Passacaille, très large
Final
Pause -
Olivier Messiaen (1908-1992)
Quartuor pour la fin du temps
Liturgie de cristal
Vocalise, pour l´Ange qui annonce la fin du temps
Abime des oiseaux
Interméde
Louange à l`éternité
Danse de la fureur, pour les sept trompettes
Fouillis d`arcs-en-ciel, pour l`Ange gui annonce la fin du temps
Louange à l´immortalité de Jésus
Noter:
Claude Debussy (1862-1918)
Debussy bliver ofte defineret som ophavsmand til impressionismen, selvom han selv, sjovt nok var meget modvillig mod at blive kaldt det.
Hans måde at komponere på var banebrydende i hans tid, han gik fuldstændig imod tidens strenge kompositionsregler, med sine specielle klangbilleder, skiftende stemninger og pludselige indfald som kun sjældent samlede sig til egentlige melodier eller temaer.
I 1909 blev han ansat på Conservatoire de Paris, Fauré var rektor på det tidspunkt, og Debussy blev bedt om at komponere et stykke til afgangs-eksamen på klarinet.
Dette resulterede i Premiere Rhapsodie for klarinet og klaver skrevet i december 1910.
Den blev uropført i forbindelse med eksamener i sommeren 1911, hvor Debussy var blandt dommerne. Han var på forhånd ikke begejstret ved tanken om at skulle høre den spillet af 11 afgangselever, men var efterfølgende ret tilfreds. Stykket vandt stor anerkendelse og har siden været en perle i klarinetrepertoiret.
Maurice Ravel (1875-1937)
Maurice Ravel født i 1875 i Pyrenæerne af en Baskisk mor og fransk far, han spillede klaver, dirigerede og komponerede, og på konservatoriet i Paris, havde han bl.a Gabriel Fauré som sin lærer. Fauré var en stor inspirationskilde for ham ligesom Debussys impressionistiske stil var.
Hans produktion er ikke enorm, men til gengæld udsøgt. Klavertrioen er ikke hans mest kendte værk, men må siges at være et af de vægtigste værker fra det 20.århundrede for denne besætning.
Ravel havde en sjælden sans for at balancere instrumenterne overfor hinanden, så ingen bliver overdøvet. Det gør han bl.a ved at udnytte instrumenternes registre helt ud i det ekstreme, således er cello og violin ofte to oktaver fra hinanden. Derudover gør Ravel flittigt brug af effekter som flageoletter, pizzicati, tremolo, glissandi og triller, alt sammen med til at skabe et særligt og usædvanlig rigt lydbillede.
Trioen har en vemodig, alvorsfuld tone, blandet med indfald af vildskab. Det kan skyldes den politiske situation i Europa i sommeren 1914, som endte med 1. verdenskrigs udbrud. Eller også det faktum at Ravel ikke var en lykkelig mand, han var ensom og med dårligt helbred, havde kun få venner og giftede sig aldrig.
Olivier Messiaen (1908-1992)
Messiaen er den yngste af de tre komponister på programmet. Han var stor beundrer af Debussy, og også mådeholdent glad for Ravel. Messiaen var desuden organist og ornitolog, og betragtede fugle som en slags spændende musikere, hvis sang han var både inspireret og fascineret af.
Messiaen skrev sit ikoniske værk Kvartet til tidens ende i en krigsfangelejr i starten af 2. verdenskrig. Forholdende i lejren var forfærdelige, alt for mange fanger på for lidt plads, sult og kulde var hverdag. Men tyskerne kunne godt lide musik, så da Messiaen ved ankomst til lejren måtte aflevere alt hvad han ejede, fik han alligevel lov at beholde et par partiturer samt nodepapir og blyant.
Dette blev hans redning, for nu kunne han komponere og for en stund glemme rædslerne i lejren. Blandt hans medfanger var der en violinist (Jean le Boulaire), en cellist (Etienne Pasquier) og en klarinettist (Henri Akoka), Messiaen spillede selv klaver, så her var besætningen til hans værk. Uropførelsen foregik for et publikum af tyske soldater og franske krigsfanger og titlerne på de otte satser, er inspireret af linjer fra Johannes åbenbaring.
Det er ekstremernes musik, og der bliver stillet store krav til alle fire musikere, som både bliver brugt helt solistisk og i forskellige konstellationer.
Iben Teilmann
Præsentation af Musikerne
Alexander Sitkovetsky, violin
Født i Moskva men opvokset i London, og uddannet på bl.a Yehudi Menuhin School hvor han startede som 8-årig.
I dag er Alexander Sitkovetsky en efterspurgt solist og kammermusiker, og fra sæson 23/24 tiltrådt stillingen som kunstnerisk leder af Leopoldinum Orchestra i Wroclaw, Polen.
Han er desuden medstifter af den meget prisvindende Sitkovetsky Trio, med hvem han har turneret over det meste af verden.
Andreas Brantelid, cello
Andreas Brantelid startede sin undervisning på cello tidligt med sin far Ingemar Brantelid som lærer, han havde sin debut som solist i Elgars cellokoncert med det Kgl. Kapel som bare 14-årig.
I dag er han en af de mest efterspurgte solister og kammermusikere i Skandinavien, overalt rost for sin store evne til at få musikken til både at tale, danse og synge.
Andreas er lektor på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium og er desuden gæsteprofessor på Sibelius Akademiet i Helsinki.
Mathias Kjøller, klarinet
Født i Danmark og startede sin undervisning på klarinet som 10-årig i Vejle.
Efter færdiggjorte studier på både Det Jyske og Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, hvor han begge steder vandt solistkonkurrencer, er han nu ansat som soloklarinettist i Århus Symfoniorkester.
Mathias Kjøller er desuden særdeles efterspurgt og aktiv som kammermusiker og optræder jævnligt på både danske og internationale festivaler.
Marianna Shirinyan, klaver
Armenske Marianna Shirinyan er en af de mest efterspurgte pianister i Europa, kendt for sit levende, kreative og virtuose musikerskab, og sin evne til at engagere publikum med sin spontane glæde og kærlighed ved musikken.
Hun startede sin tid i Danmark som medlem af Esbjerg ensemblet, men har nu base i København, hvor hun deler sin tid mellem solokoncerter, kammermusik og undervisning. Marianna er professor på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium og kunstnerisk leder af flere europæiske musikfestivaler.
Iben Teilmann
Nyhedsbrev nr. 4, den 6. oktober 2024
Til medlemmerne.
Den Danske Strygekvartet spiller i Hørsholm Kirke
Det er ganske enkelt en af klodens bedste strygekvartetter, der onsdag d. 9. oktober kl. 19.30 gæster Hørsholm Kirke. Den Danske Strygekvartet har i en årrække præget den internationale musikverden med deres sprudlende og teknisk overlegne fortolkninger. De har pustet nyt liv i klassikerne, men samtidig slået et slag for udbredelsen af den nordiske folkemusik via talrige koncerter og indspilninger. Vi er i musikforeningen naturligvis glade og stolte over at kunne præsentere et ensemble af den kaliber i vores sæsonprogram!
Døren til kirken bliver åbnet kl. 19, hvor vi er klar til at modtage jer. Der er stadig nogle, der skal have udleveret medlemskort og fribilletter. Gæstebilletter kan købes via MobilePay nr. 421474. (Dato og kunstnernavn i beskedfeltet).
Kontant betaling er også muligt. Som tidligere nævnt kan fribilletter ikke bruges denne aften.
Den Danske Strygekvartet: Rune Tonsgaard Sørensen, violin – Frederik Øland, violin, - Asbjørn Nørgaard, bratsch – Fredrik Sjölin, cello
Program:
Caroline Shaw (1982 - ): Entr'acte
Joseph Haydn (1732 – 1809): Strygekvartet op. 77/2 – Andante
Dmitrij Sjostakovitj (1906 – 1975): Strygekvartet nr. 7 i fis-mol, opus 108 (1960)
1.Allegretto
2.Lento
3.Allegro-Allegretto-Adagio
Benjamin Britten (1913 – 1976): Tre Divertimenti for strygekvartet (1936)
1.March
2.Vals
3.Burlesk
***
Franz Schubert (1797 – 1828): Strygekvartet nr. 15 i G-Dur, D 887
1.Allegro molto moderato
2.Andante un poco moto
3.Scherzo, allegro vivace - Trio, allegretto
4.Allegro assai
DEN DANSKE STRYGEKVARTET
Siden debuten i 2002 har Den Danske Strygekvartet etableret sig som et af verdens førende klassiske musikensembler. Kvartetten er kendetegnet ved teknisk perfektion, spilleglæde og en innovativ tilgang til programlægning og musikpræsentation. De har vundet førstepriser i en lang række nationale og internationale konkurrencer: I 2004 vandt de P2's kammermusikkonkurrence, i 2005 vandt de Trondheim Kammermusikkonkurrence og i 2009 vandt de London International String Quartet Competition. De har desuden modtaget Carl Nielsen Prisen i 2011 og Wilhelm Hansen Fondens hæderspris i 2015. To gange har de været artist in residence på Danmarks Radio (2006 og 2018). Endvidere har de været artist in residence i Lincoln Center i New York City 2013-2016.
Den Danske Strygekvartet har indspillet alle Carl Nielsens strygekvartetter (Dacapo, 2007 og 2008). Udgivelserne blev godt modtaget og bl.a. udvalgt som 'Editors Choice' på det toneangivende internationale magasin The Gramophone. Efterfølgende udgav kvartetten to albums med nordisk folkemusik: Wood Works (Dacapo, 2013) og Last Leaf (ECM, 2016). Begge indspilninger blev sensationer i den internationale musikverden og har vundet adskillige priser. I august 2024 udkommer Keel Road (ECM) – kvartettens tredje album med fokus på folkemusik.
På det anerkendt label EMC har Den Danske Strygekvartet udgivet indspilningsprojektet PRISM (2018-2023). Fem indspilninger, som præsenterer Beethovens sene strygekvartetter i en helt ny kontekst. Indspilningerne har modtaget et utal af positive anmeldelser og været nomineret til en Grammy.
I 2020-2021 introducerede Den Danske Strygekvartet projektet DOBBELTGÆNGER. Et 4-årigt internationalt projekt, hvor nye bestillingsværker af nulevende, anerkendte komponister - Bent Sørensen, Lotta Wennäkoski, Anna Thorvaldsdottir og Thomas Adès blev opført side om side med fire mesterværker af Schubert som værket er inspireret af. I marts 2024 blev det fjerde og sidste bestillingsværk uropført - en kvintet af Thomas Adés.
Den Danske Strygekvartet giver cirka 100 koncerter årligt på de væsentligste internationale koncertscener, bl.a. Wigmore Hall, Carnegie Hall, Berliner Filharmonien, Elbfilharmonien i Hamborg. Derudover arrangerer kvartetten klassiske koncerter i Danmark bl.a. deres årlige DSQ Festival på 18. år og siden 2016 har de kurateret koncertserien Series of Four. De er desuden Ensemble in Residence på Det Kgl. Dansk Musikkonservatorium og har siden 2022 årligt afholdt det internationale kammermusikkursus: DSQ Academy, hvor de målrettet bidrager til at forme fremtidens musikere.
Noter:
Komponisten Caroline Shaw skriver om sit værk:
Entr’acte was written in 2011 after hearing the Brentano Quartet play Haydn’s Op. 77 No. 2 — with their spare and soulful shift to the D-flat major trio in the minuet. It is structured like a minuet and trio, riffing on that classical form but taking it a little further. I love the way some music (like the minuets of Op. 77) suddenly takes you to the other side of Alice’s looking glass, in a kind of absurd, subtle, technicolor transition.
Dmitrij Sjostakovitj 1909-1975 Strygekvartet nr. 7 I fis-mol opus 108
Sjostakovitj skrev sin 7. Kvartet I 1960 til minde om sin afdøde hustru, som døde i 1954 som kun 44-årig.
Sjostakovitj nyder på dette tidspunkt respekt og anerkendelse, ikke bare internationalt, men også i Sovjetunionen hvor hans værker nu spilles uden censur.
Ikke desto mindre har årtier med frygt og undertrykkelse sat sine spor hos ham, og hans helbred er tiltagende dårligt.
Kvartetten er den korteste af hans 15 strygekvartetter, og de tre satser spilles uden pause.
1.sats Allegrettoen lægger ud med en tretonet figur, så karakteristisk for Sjostakovitj og ofte sammenlignet med "skæbnen, der banker på døren." Den efterfølgende langsomme sats er sørgmodig og ensom, man mærker sorgen over tabet af hustruen. Vild energi tager over i den afsluttende Allegro, hvor en fuga til sidst fører til en vals i fis-mol. Selvom kvartetten slutter i dur, stiller den flere spørgsmål end svar. Er dette fredfyldt resignation, eller stille vanvid?
Iben Teilmann
Benjamin Britten (1913-1976): Tre divertimenti for strygekvartet.
Værket er komponeret i 1933 og ombearbejdet til dets nuværende udformning i 1936. Det er således et ungdomsværk, men da Britten var særdeles produktiv allerede fra en tidlig alder, er det på ingen måde et værk af en umoden komponist.
Benævnelsen ”Divertimento”, der betyder underholdningsmusik, antyder musik af en vis lethed, hvilket dog på ingen måde betyder, at det er musik af lav kvalitet. Det første stykke, ”March”, giver med sine rytme-motiver og glissader mindelser om to andre af det 20. århundredes store komponister, Bartok og Stravinskij. Dernæst følger et stykke med titlen ”Vals” med sangbare solopassager hos alle fire musikere. Det sidste stykkes titel, ”Burlesk”, er benævnelse for et komisk eller grotesk musikstykke. Denne ”Burlesk” er samtidig et sprudlende stykke med masser af sjove effekter.
Jørgen E. Hansen
Franz Schubert 1797-1828 Strygekvartet nr. 15 i G dur
Schubert skrev sin sidste strygekvartet nr. 15 i G-dur i løbet af ti dage i juni 1851, men den blev først udgivet efter hans død i 1851.
Kvartetten er monumental og næsten symfonisk. Schubert udtalte selv, at han ønskede at bane vejen for den store symfoni og udfordrede således måden, man havde skrevet kammermusik på indtil da.
Kvartetten er på sin måde både dyster og dødsens alvorlig, og etablerer allerede i 1.sats en tydelig opdeling mellem lys og mørke, mellem skønhed og fortvivlelse, da en G-dur-akkord forvandles enkelt, pludseligt og markant til g-mol.
Denne fundamentale, og for Schubert så velkendte kamp mellem lys og mørke, fortsætter gennem hele værket over den dramatiske langsomme 2.sats, den sprudlende scherzo, og til slut finalen som vedholder at overraske både rytmisk og harmonisk.
Iben Teilmann
Nyhedsbrev nr. 3, den 17 september 2024
Til medlemmerne.
Trio Theros spiller i Trommen
Vi i bestyrelsen i Hørsholm Musikforening glæder os til at byde jer velkommen til sæsonens første koncert, som finder sted i Trommen tirsdag den 24. september kl. 19.30.
Døren til salen bliver åbnet kl. 19, og vi er klar til at modtage jer ved indgangen fra kl. 18.30. De fleste af jer skal have udleveret medlemskort og en del tillige fribilletter til sæsonens koncerter, så det er en god ide at komme i god tid.
Gæstebilletter kan købes via MobilePay nr. 421474 på forhånd (dato og kunstnernavn i emnefeltet) eller ved ankomsten,
Kontant betaling er også muligt.
Trio Theros: Gustav Piekut, klaver - Anna Egholm, violin - Jonathan Swensen, cello
Program:
Sjostakovitj: Trio nr. 1 i c-mol, op.8, “Poème”
Værket er i en enkelt sats med tempobetegnelsen ”Andante” – gående
Kodály: Duo for violin og cello op.7
Allegro serioso, non troppo
Adagio – Andan
Maestoso e largamente, ma non troppo lento – Presto
***
Beethoven: Trio D-dur, op.70 nr. 1, “Geister”
Allegro vivace e con brio
Largo assai ed espressivo
Presto
Præsentation af musikerne:
Theros er den græske personificering af sommeren; en bevinget ung, der i en hånd holder en kornbunke og i den anden hånd et segl. Et stærkt symbol på årets lyseste årstid, hvor afgrøder modner og høstes. Denne sommer har tre unge danske musikere fundet sammen i skøn fortolkning af klavertrioer af Sjostakovitj og Beethoven og Duo for violin og cello af Kodály. - og det er ikke ”hvem som helst” unge danske musikere:
Gustav Piekut, som i år pryder forsiden af sommerudgaven af magasinet Klassisk, er en komet blandt danske pianister. Han optræder jævnligt med symfoniorkestre hjemme såvel som uden for Danmark, er en aktiv kammermusiker og kunstnerisk leder af den årlige Festival & Friends i København. Som seksårig opdagede han klaveret, og blev straks forelsket i klassisk musik. Studieårene blev tilbragt ved Berlins Universität der Künste hos Professor Klaus Hellwig og senere hos Professor Jens Elvekjær på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium. I 2018 udgav han sit første album, hvor han indspillede et af klaverlitteraturens hovedværker, Beethovens timelange Diabelli-Variationer. Albummet indbragte ham Musikanmelderringens Kunstnerpris og modtog international respons. “Den unge dansker er risikoen værd,” skrev det britiske magasin Pianist i en anmeldelse med topkarakter; “[han] giver lytteren en stadig mere bevægende rejse gennem Beethovens udfordrende landskab.”
“En sensation fra sit allerførste mesterlige buestrøg”, er der blevet sagt og skrevet om Anna Egholm.
Hun har spillet violin siden hun var 5 år gammel, og studeret hos Alexander Zapolski ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium. Undervejs har hun vundet alle lokale konkurrencer. Internationalt har hun studeret i Schweiz, og herfra har hun ligeledes bedrevet det vidt blandt de internationale konkurrencer (f.eks. Ginette Neveu konkurrencen i Frankrig (2017), Ysaÿe konkurrencen i Belgien (2018), Carl Nielsen konkurrencen i Danmark og Tibor Varga konkurrencen i Schweiz (begge i 2019). I dag er solistkarrieren for alvor sat i gang, og Anna optræder med orkestre i både Europa og Amerika, og som erfaren kammermusiker på prestigefyldte festivaler. I marts 2023 indspillede Anna sit debutalbum på Claves Records med de to violinkoncerter af henholdsvis Nielsen og Szymanowski, med Sinfonia Varsovia. Anna spiller på en Guarneri del Gesú fra 1730-33 ved navn “Sfinxen”, generøst udlånt til hende af en anonym sponsor.
Det var Elgar Cellokoncert der vakte Jonathan Swensens interesse for instrumentet, da han var blot 6 år gammel, og det var samme værk han spillede til sin koncertdebut med Portugals Orquestra Sinfónica do Porto Casa da Música. Jonathan er uddannet fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, og har fortsat sine studier hos Torleif Thedéen ved Det Norske Musikkonservatorium i Oslo og Laurence Lesser ved New England Conservatory, hvorfra han modtog sit ’Artist Diploma’ i 2023. Fra han var ganske ung, har Jonathan haft et spirende ry til sit navn, som i disse år med fart udfolder sig i friske musikalske idéer, alt imens han behersker celloen med overlegen teknik og klarhed. Han rejser flittigt på tværs af Atlanten og optræder med amerikanske og nordiske symfoniorkestre, såvel som festivaler i kammermusikregi. Ligesom sine trio-kolleger har Jonathan også udgivet et album, sin debutindspilning ‘Fantasia’ med værker for solocello, som modtog flotte anmeldelser ved udgivelsen fra Gramophone, BBC Music og The Strad.
Noter:
Dmitrij Sjostakovitj (1906-1975): Klavertrio nr.1 i c moll op.8
Sjostakovitj skrev sin første klavertrio med tilnavnet ”Poéme som sekstenårig, og han havde da allerede studeret tre år på konservatoriet i St.Petersburg. Efter en operation i lymfekirtlerne var han sendt til rekreation på et sanatorium på Krim-halvøen, hvor han skrev værket. Det blev tilegnet en ung pige, Tatyana Glivenko, som han var blevet forelsket i under sit ophold der.
Allerede i dette ungdomsværk hører vi Sjostakovitj` typiske kendetegn : De lyriske melodier farvet af syrlige harmonier, pludselige skift i tempo og energi , insisterende rytmer og spinkle strukturer, der overraskende giver plads til fuldblods romantiske passager!
Zoltán Kodály (1882-1967): Duo for violin og cello op.7 (1914)
Kodály skrev sin duo I begyndelsen af første verdenskrig (1914), men værket blev først uropført ti år senere i Salzburg. Her hundrede år senere står duoen som en af hjørnestenene i det noget sparsomme repertoire for violin og cello-duo, Ravels sonate for samme besætning er en anden. De tre satser er, som man kunne forvente, fyldt med rapsodiske folkemusik -fagter og citater. Kodály var jo trods alt Bartoks ligesindede, når det gjaldt om at fusionere den midteuropæiske folkemusik med den traditionelle klassiske kunstmusik. Værket er et festfyrværkeri af passioneret dialog mellem de to instrumenter, og sidstesatsen slutter festligt med en sprudlende Presto!
Ludwig van Beethoven (1770-1827): Klavertrio i D-dur op.70 nr 1 (”Geister”) (1808)
I 1842 påstod komponisten Carl Czerny, at andensatsen af Beethovens Klavertrio opus 70 nr. 1 mindede ham om den scene i Shakespeares Hamlet, hvor faderens ånd viser sig. Siden da er klavertrioen blevet kaldt Geister Trio, Spøgelsestrioen.
Om Beethoven selv tænkte på spøgelser og ånder, da han komponerede den, er uvist. Men at den er noget af det mest beåndede, Beethoven nogensinde skrev, er stensikkert. Satsen er med sin sfæriske intensitet og dramatiske spænding direkte æggende på vores fantasi. Den flankeres af to hurtige satser. Beslutsomme og kompromisløse, som kun Beethoven kunne skrive dem.
Klavertrioen er fra 1808 og er Beethovens første seriøse udspil i genren siden de første klavertrioer fra 1794. Og den står som en milepæl i hans oeuvre. For den markerer overgangen fra hans ”heroiske periode” til den sene stil: Døvhed, indelukkethed, skrøbelighed og sværmerisk ophøjethed begynder at præge musikken. Og lytter man til Schumanns og Brahms’ langt senere klavertrioer, er der ingen tvivl om, at de skylder Beethovens Geister Trio meget.
Nyhedsbrev nr. 2, den 5. september 2024
Kære medlemmer af Hørsholm Musikforening
Sommeren er næsten ovre, og i bestyrelsen er vi i startblokkene til sæsonstarten den 24. september i Trommen med Trio Theros (Anna Engholm, Jonathan Swensen og Gustav Piekut), som spiller Sjostakovitj, Beethoven og Kodály.
Vi har tidligere annonceret Ravels trio i a-mol, men det har vi måttet ændre til Kodálys Duo for violin og cello opus 7. Ravels trio forsøger vi i stedet at få på programmet ved en senere koncert.
Det vil sikkert være nogle af jer bekendt, at kommunalbestyrelsen i Hørsholm har beskåret Trommens budget ganske kraftigt og er i gang med at ændre driften til en såkaldt Støberihals-model kopieret fra Støberihallen i Hillerød. Det vil få fuld effekt fra 1. januar 2025. Fra da af skal brugerne af Trommen klare og betale alt selv, med ganske lidt hjælp fra Trommens kraftigt reducerede personale. Trommen og Støberihallen er meget forskellige, og vi er i Musikforeningen meget kede af den løsning.
I skrivende stund ved vi ikke præcis hvor tingene lander, men det har fået os til at se på, om der er noget, der kan forbedres i måden, vi driver foreningen på. Vi har ikke tænkt os at lade os slå ud eller gå på kompromis med kvaliteten af vores koncerter.
Fremover står vi selv for at sælge gæstebilletter i døren. Det tager tid og kan skabe propper ved indgangen. Men en professionel billetoperatør, hvor man kan købe på nettet, er dyrere end vi i øjeblikket synes, vi kan forsvare. Så vi forsøger nu en løsning, hvor man via MobilePay til foreningen også kan købe billetter på forhånd. Da vi ikke har den store administrationskapacitet, bliver det i første omgang sådan, at man får udleveret billetten ved indgangen ud fra en liste med navne på dem, der har købt. Vi ser, hvordan det går og justerer senere om nødvendigt. MobilePay 421474. Husk at skrive koncertdato og kunstnernavn (f.eks. 24.9 – Trio Theros) i meddelelsesfeltet.
Der har været en overvældende hurtig medlemstilmelding i år. Det betyder, at vi har udleveret rigtig mange fribilletter. Da kirken har begrænset plads, og vi af erfaring ved at koncerter med Den Danske Strygekvartet er særdeles populære, har vi besluttet, at fribilletterne ikke kan bruges til denne koncert. Vi håber på jeres forståelse og glæder os til at byde jeres gæster velkommen til de øvrige syv koncerter. Det gælder derfor selvfølgelig også den første koncert den 24.9, selv om fribilletterne, for de flestes vedkommende, ligger til afhentning ved indgangsbordet i Trommen.
Vi ser frem til den nye sæson, og vi håber, at Støberihals-modellen lander på en måde, så Hørsholm Musikforening stadig kan levere kammermusik fra øverste hylde i rammer, som passer til musikken og publikum.
Vi glæder os til at se jer!
Venlig hilsen
Bestyrelsen i Hørsholm Musikforening.
Nyhedsbrev nr. 1, den 2. juli 2024
Kære Medlemmer af Hørsholm Musikforening
Tak for dit/jeres medlemskab i den netop afsluttede sæson. Det har stor betydning for foreningen, at vi kan glæde medlemmerne med kammermusik fra øverste hylde, at vi kan opretholde vores kvalitetsniveau og bidrage til kammermusikkens stade i vores kultur.
Derfor er jeg også glad for allerede nu at kunne løfte sløret for næste sæsons program. Vi er stolte over at kunne præsentere endnu en fornem række koncerter, der involverer stort set alle de førende yngre musikere med dansk tilknytning. Navne som Marianna Shirinyan, Gustav Piekut, Andreas Brantelid, Jonathan Swensen, Anna Agafia , Den danske Strygekvartet og Trio con Brio er ikke kun utrolig populære herhjemme, men også i fuld gang med store internationale karrierer på højeste plan.
Og ensembler som Trio Vitruvi og Arild kvartetten har i en årrække glædet det danske kammermusikpublikum med deres udsøgte musiceren.
Blandt de mange skønne værker på programmerne kan nævnes Schuberts elskede Forelle-kvintet samt Messiaens gribende mesterværk, Kvartet til Tidens Ende.
Derudover fortsætter vi vores arbejde med dannelsen af den næste generations musikere og publikum, både gennem Gadefondens talentprogram, og ved et ambitiøst outreach-projekt for unge musikinteresserede gymnasieelever.
Vi stiler altså fortsat højt, og det er ikke uden omkostninger. Samtidig har Hørsholm Kommunes nedskæringer på kulturområdet betydet væsentligt forøgede udgifter til salsleje, lys- og lydtekniker, vedligeholdelse af flygelet osv. Så rigtig mange ting er blevet dyrere for foreningen, men vi nægter at give op og forringe kvaliteten af vore koncerter. Vi håber, at medlemmerne vil bakke op om denne holdning ved fortsat medlemskab og støtte vore koncerter, så vi også i den kommende sæson, kan få fulde huse både i Trommen og i kirken.
Medlemskab for sæsonen 2024-2025 med otte koncerter fra øverste hylde koster 1200 kr, hvilket næsten er halv pris i forhold til løssalgsbilletter. Gennem medlemskab er du/I med til at holde kammermusikken i live og sikre et kvalitetsudbud i Hørsholm.
Som en særlig bonus i år tilbyder vi 2 gratis gæstebilletter pr. medlemskab, hvis vi kan registrere din/jeres betaling inden 1. september. Gæstebilletterne får du/I udleveret første gang du/I i den ny sæson kommer til en koncert. Gæstebilletterne kan bruges til valgfri koncert.
Fornyelse eller indmeldelse i Hørsholm Musikforening:
Kontingent for sæsonen: 1200 kr.
Unge under 26 år: 600 kr.
Børn og unge op til 18 år: gratis
Kontingentet betales via bankoverførsel til reg. 1551 kontonr. 8118434, eller til MobilePay nr. 421474. Husk at skrive medlemmernes navne i meddelelsesfeltet.
Der kan også betales ved 1. koncert med MobilePay eller kontanter – helst i begrænset omfang. Medlemskortet er ikke personligt, og det kan lånes ud, hvis man selv er forhindret i at komme til en koncert.
Det trykte program vil blive udsendt i 2 eksemplarer til sidste års medlemmer samt nye medlemmer, når det er færdigtrykt i begyndelsen af august.
Mange venlige hilsener og ønsker om en god sommer.
På genhør!
Formand og bestyrelse